Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Μ. Οι Μνηστήρες της Φωτιάς



Η φωτιά
Κίκονες, παρορμητική
Το νησί του Ήλιου , σταθερή
και οι Σειρήνες ,  μεταβλητή
οι σταθμοί της φωτιάς στην Οδυσσειακή διαδρομή

Έλατος, Ευρυδάμας και Πείσανδρος , οι Μνηστήρες της φωτιάς.
Σκοτώνουν τους ήρωες, λοιδορούν τα καλύτερα παλικάρια, περιθωριοποιούν τους αγνούς αγωνιστές , υποβιβάζουν τις αξίες απαξιώνουν την ιστορία ,τις μνήμες ,τους αγώνες και τα ιδανικά,αφανίζουν την κληρονομιά.Δολοφονούν την ανθρωπιά.
Καίνε τα δάση ,τα καταστήματα, τα σπίτια αφήνοντας στάχτη παντού και ρημαδιά.
Υπερφίαλοι ,καιροσκόποι ,τυχοδιώκτες πατριδοκάπηλοι, κομματάρχες αρχηγίσκοι, από τζάκια, κορώνες των μπαλκονιών και των αμβώνων εκφωνούν και εκμεταλλεύονται των ανοήτων οπαδών τους τα χειραγωγημένα , πράσινα ,κόκκινα ,μπλε και κίτρινα μυαλά.
Ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη στέκονται φρουροί, άγρυπνοι στις Πύλες της Φωτιάς με την ρώμη, το σπαθί του Άρη, το τόξο του Απόλλωνα και σύμβουλο Μέντορα ,την σοφία της Αθηνάς.
Με ελατή και όλκιμη συνείδηση κομμένη και ραμμένη στο κρεβάτι του Προκρούστη, ο Έλατος φλερτάρει επίμονα την Πηνελόπη κάνοντας “τον γάιδαρο να πετάει” και οι Κίκονες επιτίθενται λυσσαλέα στον Οδυσσέα με μένος και βαρβαρότητα όταν περνάει από το νησί τους και τους χαρτογραφεί στις αντιδράσεις τους προσεχτικά.
Οι σύντροφοι του σφάζουν τα βόδια του Ήλιου και θυσιάζουν τον έρωτα για ένα ,των επωνύμων γκαλά ,όταν ο Ευρυδάμας , γόνος πλούσιος πολιορκεί την Πηνελόπη και της προτείνει μαζί του να κοιμηθεί γιατί έχει ένα πορτοφόλι του Ευρυάδη χοντρό πολύ.
Ο Πείσανδρος συντάσσει πολιτικές διακηρύξεις ,μανιφέστα, νομικά τερτίπια και κάνει προγραμματικές δηλώσεις προς άγρα ψηφοφόρων, οι οποίοι κάνουν το ψόφιο κοριό σε ό,τι νομίζουν δεν τους αφορά. Η Πηνελόπη καταλαβαίνει πως όλα αυτά είναι “δηλώσεις ” που μένουν μόνο στα λόγια και στα χαρτιά και ο Οδυσσέας με τις Αμαζόνες πολεμά και τις Σειρήνες δεμένος στο κατάρτι ακούει και κοιτά.
Να βλέπεις και να ακούς καλά και να συλλογάσαι ελεύθερα, λέει ένα γνωμικό, από παλιά

Αστραία ©©

2 σχόλια:

  1. Ποιοι καίνε τα δάση τη χώρα και τα ελάφια της
    Οι Μνηστήρες της φωτιάς
    ΕΛΑΤΟΣ. Ο ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Αυτός ο Έλατος αναφέρεται στην Οδύσσεια (χ 267). Σκοτώθηκε από τον χοιροβοσκό Εύμαιο κατά τη μνηστηροφονία.
    ΕΥΡΥΔΑΜΑΣ. Μνηστήρας της Πηνελόπης, τον οποίο σκότωσε ο Οδυσσέας με ακόντιο (Οδύσσεια, σ 297, χ 283).
    ΠΕΙΣΑΝΔΡΟΣ. Γιος του Πολύκτορα («Πολυκτορίδης»), ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Αυτός ο Πείσανδρος αναφέρεται στην Οδύσσεια (σ 299, χ 243, χ 268): εμφανίζεται να δωρίζει στην Πηνελόπη «καδένα ωραία του λαιμού, πολύτιμο στολίδι» που του τη φέρνει ένας υπηρέτης του, ενώ στη μνηστηροφονία ήταν ένας από τους έξι μνηστήρες που έμειναν τελευταίοι ζωντανοί, αλλά σκοτώθηκε από τον βουκόλο Φιλοίτιο με χάλκινο ακόντιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλατος , ελατός και όλκιμος, ισοπεδωμένος και ισοπεδωτικός δασόβιος καταπατητής εθνικών δρυμών παράνομος βιλοκράτης οικοπεδούχος καταστροφέας ελάτων και δημιουργός αναψυκτήριων. Μαλακή συνείδηση ελασματική και ελαστική. Να χωράει παντού.
    Πείσανδρος, η κλίκα των μεγαλοδικηγόρων ρητόρων, λύνουν δένουν αγορεύουν, κόβουν και ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους και μόνο αυτοί μπορούνε να τους γνωρίζουν τόσο πολύπλοκοι που είναι, εσκεμμένα για να μην βγάζει κανείς άκρη Ένας αθώος άνθρωπος, αν βρεθεί στο έλεος τους θα καταλήξει φτωχός και δεν θα βρει το δίκιο του. Μαζί με τα περισσότερα τσιράκια των κανελαρχών των δημοσιοκάφρων μιλούν ατελείωτα από καθέδρας και πείθουν τους άντρες και τον κόσμο ότι «ο γάιδαρος πετάειι» μαζί με παράλογη λογική τους. «Οι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι τους πω εγώ» λέει ο πολίτης Καίην.
    Ευρυδάμας, γόνος του δήμου μεγάλος, τα τζάκια, τα μαγαζιά της οικογενειοκρατείας μιας μαφίας, μεγάλα ονόματα σε συνεχή βασιλεία. Γιοι, κόρες ξαδέλφια, εγγονοί και ανεψιοί και οι γυναίκες τους, κουμπάροι συμπεθέροι.
    https://e-lions.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Be simple